Dieta na Grypę Żołądkową
Chyba każdy w swoim życiu przeszedł tzw. „jelitówkę”. To nic innego, jak grypa żołądkowa. Grypa żołądkowa to choroba, która potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Uniemożliwia normalne funkcjonowanie i w zasadzie zatrzymuje nas na 2-3 dni w domu, a właściwie w toalecie. Do jej objawów należą głównie wymioty i biegunka, bóle brzucha oraz osłabienie. Towarzyszyć im może również gorączka.
Zarażenie tą chorobą jest bardzo łatwe, gdyż dojść może do niego drogą kropelkową czy przez kontakt z rzeczami chorej osoby. Zazwyczaj jest tak, że kiedy zachoruje jedna osoba, szybko choruje cała rodzina. Grypa żołądkowa spowodowana jest wirusem, który atakuje przewód pokarmowy i nadwyręża błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dlatego właśnie, że choroba ta związana jest z przewodem pokarmowym, należy pamiętać, że potrzebna jest specjalna dieta przy grypie żołądkowej. I tu pojawia się pytanie: jaka jest najlepsza dieta na grypę żołądkową?
Dieta przy grypie żołądkowej
W pierwszej, najostrzejszej fazie choroby, można zrezygnować z posiłków. Należy wtedy spożywać dużo płynów, gdyż podczas biegunki i wymiotów łatwo o odwodnienie organizmu. Zaleca się spożywanie niegazowanej wody mineralnej, herbaty miętowej, rumianku, szałwii czy nagietka oraz rozpuszczonych w wodzie elektrolitów, które możemy kupić w aptece.
W drugiej fazie choroby, kiedy objawy nie są już tak ostre, można zacząć spożywać kleiki, które złagodzą objawy biegunki. Kleiki ryżowe lub z kaszy manny. Warto pamiętać, aby były gotowane na wodzie, bez tłuszczu. Warto też spożywać wywary warzywne, które uzupełnią utracone witaminy oraz pomogą nawodnić organizm. Można też wprowadzać powoli sucharki. Dobrze jest posypać sucharki cynamonem, który ma działanie antyseptyczne.
Co jeść po grypie żołądkowej
Kiedy objawy ustaną, nie należy od razu wracać do normalnego stylu odżywiania się, zwłaszcza kiedy na co dzień spożywamy ciężkostrawne posiłki. Po ustaniu objawów zaleca się spożywanie lekkich posiłków, takich jak jajko na miękko, mięso gotowane (najlepiej delikatne, jak cielęcina, indyk czy kurczak bez skóry).
Inne produkty do diety włączamy stopniowo. Wzbogacamy dietę o gotowane warzywa czy pieczone owoce (np. jabłko). Powoli można również włączyć rosołki. Najlepiej drobiowe lub drobiowo-wołowe. Można zacząć spożywać nabiał, czyli białe sery oraz jogurty, ale koniecznie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Ponadto można włączyć do diety kasze, takie jak jęczmienna czy jaglana oraz pieczywo.
Czego unikać po grypie żołądkowej
Przez pewien okres po grypie żołądkowej należy unikać określonych produktów. Taki czas może potrwać do trzech tygodni. Czego zatem unikać, gdy przeszliśmy już przez grypę żołądkową? Do tego typu produktów należą potrawy ciężkostrawne, wzdymające, podrażniające śluzówkę, czyli smażone i wędzone. Należy unikać różnego rodzaju konserw (nawet kukurydzy w puszcze) oraz marynat. Warto też odpuścić sobie na ten czas warzywa strączkowe, takie jak groch, bób czy fasola oraz kapustne, czyli kapusty, kalafiora, brokuła, brukselki i kalarepy.
Nie wiem jak ktoś może jeść cokolwiek w czasie grypy żołądkowej. Ja przy jelitówce mam odruch wymiotny jak tylko czują zapach jedzenia, nie mówiąc już o smaku. Trzeba być porządnym kozakiem, żeby cokolwiek jeść przy grypie żołądkowej. Bo normalny człowiek raczej reaguje całkiem odwrotnie.
No to jestem nienormalny człowiek, bo ja przy grypie żołądkowej jestem MEGAgłodny jak tylko przez godzinę nie mam żadnych objawów! Nie mówię, że mam wymioty i chce mi się po chwili jeść, ale jak na chwilę się uspokoi, to mam wielkie ssanie w żołądku, bo organizm domaga się jedzenia i picia. Może dlatego tak szybko dochodzę do siebie i jelitówka nigdy długo mi się nie ciągnie.
Miętówka jest zdecydowanie najlepsza na grypę jelitową. Jak mam tą chorobę, a trafia mnie raz na rok lub dwa, to zawsze piję napar z mięty i objawy grypy żołądkowej są znacznie mniej dokuczliwe. Każdy chyba wie co mam na myśli, bo jak ogień jest dwa razy na godzinę, a nie pięć razy, to jest naprawdę znacznie lepiej i człowiek się tak nie męczy…