Co pić przy grypie żołądkowej
Grypa żołądkowa może dopaść każdego z nas, ponieważ jest wywoływana przez wirusy, które łatwo mogą zaatakować nasz organizm. Należy ona do chorób uciążliwych, o objawach znacznie utrudniających normalne funkcjonowanie. Jest silnie zaraźliwa, a przyczyną choroby jest najczęściej wcześniejszy kontakt z inną osobą będącą nosicielem wirusa. Na szczęście jej przebieg zwykle jest szybki, a już po 2-3 dniach pacjent czuje się o wiele lepiej. Jednak zanim najostrzejsze objawy ustąpią, należy podjąć pewne kroki, by wesprzeć chory organizm.
Głównymi objawami grypy żołądkowej są obfita, wodnista biegunka oraz nudności i wymioty. Czasem grypie może towarzyszyć również bardzo wysoka gorączka, sięgająca nawet 39 stopni Celsjusza. Te wszystkie objawy mogą doprowadzić do groźnego stanu, jakim jest odwodnienie organizmu. Dlatego regularne picie przy grypie żołądkowej jest szczególnie istotne.
Dieta przy grypie żołądkowej
Aby szybciej dojść do zdrowia, należy zachować dietę podobną do tej, która jest wskazana przy zatruciach pokarmowych. Przez pierwsze dwa dni choroby osoba dotknięta grypą może mieć problemy ze zjedzeniem jakichkolwiek pokarmów. Nie należy oczywiście spożywać jedzenia na siłę. Jeśli chory poczuje się na tyle dobrze, by przyjąć posiłek, należy pamiętać, że układ pokarmowy jeszcze długo pozostanie podrażniony – dlatego wskazane są jedynie pokarmy lekkostrawne. Doskonale sprawdzą się wszelkie kleiki oraz zastąpienie klasycznego pieczywa sucharkami.
Co pić przy grypie żołądkowej
Co pić na grypę żołądkową? Najlepiej sprawdzi się letnia, niegazowana woda przyjmowana w dużej ilości. Jednocześnie trzeba pamiętać, by nie wypijać zbyt dużej ilości płynu na raz – należy go rozsądnie podzielić na mniejsze porcje. Najlepiej pić małymi łykami w odstępie kilku-kilkunastu minut. Tylko takie przyjmowanie płynu sprawi, że zaczniemy ponownie nawadniać nasz organizm. Niewskazane są napoje zimne oraz gorące.
Poza niegazowaną wodą mogą sprawdzić się też inne napoje, takie jak na przykład letnia herbata (koniecznie niesłodzona) oraz herbatki ziołowe o właściwościach łagodzących podrażnienia (mięta, rumianek, nagietek, szałwia). Jeśli pojawią się objawy odwodnienia organizmu, warto dodatkowo wprowadzić do diety specjalne mieszanki mineralne oraz napoje z elektrolitami, które z pewnością dostaniemy w pobliskiej aptece. W miarę ustępowania objawów choroby, można pokusić się o picie również delikatnego bulionu warzywnego.
Teraz już wiesz, co pić przy grypie żołądkowej. Jeśli zastosujesz się do zalecanej diety oraz nie dopuścisz do odwonienia, możesz być pewien, że szybko odczujesz poprawę samopoczucia. Pamiętaj jednak, że jeszcze przez kilka tygodni po przebytej grypie żołądkowej powinieneś uważać na swoją dietę. Kolejne pokarmy wprowadzaj stopniowo, staraj się bez potrzeby nie obciążać organizmu alkoholem lub tłustymi, smażonymi potrawami. Przez pewien czas po chorobie niewskazane są również warzywa strączkowe, takie jak na przykład fasola, groch, bób oraz kapustne: kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa.
Przy grypie żołądkowej najlepiej pić jak najwięcej. Trzeba jednak uważać z colą, bo wbrew pozorom cola wcale nie jest dobra żeby uniknąć odwodnienia. Bo cola właśnie odwadnia organizm – im więcej wypijesz, tym bardziej.
Przede wszystkim trzeba pić elektrolity. Przy grypie żołądkowej najważniejsze jest to żeby nie stracić mikroelementów, które są niezbędne żeby szybko wrócić do zdrowia i nie dochodzić do normalnej formy przez kilka tygodni. Bardzo łatwo wyjałowić organizm przy takich chorobach jak grypa jelitowa. Każda biegunka i wymioty to spore osłabienie dla organizmu.
Zdrowa dieta ważna jest codziennie, tymczasem większość osób przypomina sobie o niej przy okazji grypy żołądkowej lub innych chorób. A prawda jest taka, że gdybyście codziennie się zdrowo odżywiali, to ryzyko infekcji spadłoby o mniej więcej 80%!!!! To dane potwierdzone naukowo, więc powiedzenie, jesteś tym co jesz, które tak często jest wyśmiewane, powinno być bardzo do serca wzięte przez wiele osób i wszyscy bylibyśmy znacznie zdrowsi. Bo im więcej zdrowych ludzi, tym mniej osób roznoszących wirusy.
Dziekuje