Gronkowiec skórny
Gronkowiec skórny (gronkowiec złocisty) to bakteria żyjąca na ciele większości osób, która normalnie nie powoduje żadnych dolegliwości. Jednak w przypadku niektórych osób, bakterie przybierają formę patogenów, powodując bardzo bolesne infekcje skórne.
Gronkowiec tworzy większe skupiska bakterii, które przypominają nieco grona. Na ciele tworzą się podskórne wykwity i wybrzuszenia o żółtawym zabarwieniu. Gronkowiec najchętniej przylega do skóry uszkodzonej i osłabionej, która jest chora. Na powierzchni naskórka objawia się zresztą wszystko – niewłaściwa dieta, nieodpowiednia pielęgnacja itd. To wszystko zwiększa podatność skóry na wnikanie w nią bakterii. Gronkowce także przedostają się do organizmu wycieńczonego i osłabionego.
Objawy gronkowca
Gronkowiec złocisty na skórze objawia się bolącymi się i trudnymi w gojeniu ranami. Co więcej, może on nie tylko objąć powierzchnię skóry, ale i zaatakować worki spojówkowe oczu, krawędzie powiek oraz jamę ustną i nosową. Także i tam może dojść do pojawienia się ropni, których leczenie bywa bardzo trudne i czasochłonne.
Jednak nie wszystkie bakterie są chorobotwórcze. Niektóre szczepy są dla zdrowia człowieka obojętne, stanowią dla organizmu nawet naturalną ochronę przed szkodliwymi drobnoustrojami. Groźne bywają natomiast między innymi właśnie gronkowce. Poza tym należy zdawać sobie sprawę, że chory, który cierpiał z powodu zakażenia gronkowcem, nie jest się w stanie pozbyć się go z organizmu na zawsze. Bakteria już pozostanie w jego ciele, ale w stanie uśpienia aż do kolejnego okresu sprzyjających jej warunków. Za choroby odpowiedzialny jest najczęściej jeden szczep bakterii, który jest odporny na działanie antybiotyków.
Gdzie spotkasz gronkowca
Według szacunków specjalistów, nawet połowa populacji na świecie może być nosicielami gronkowca. Sama bakteria nie jest trwała, trwałe są jednak produkowane przez nią enterotoksyny. Doskonale czują się w temperaturze bliskiej ciepłocie ludzkiego ciała. Poza tym rozwija się już w ciągu 3 godzin. Dlatego też chętnie bytuje na zewnątrz i wewnątrz organizmu, powodując bardzo różne objawy.
Co ciekawe, gronkowca złocistego posiadają też zwierzęta, z których komórki chorobotwórcze także mogą przenosić się na człowieka. Dlatego też do zarażenia może dojść przez spożywanie mięsa. Co więcej, gronkowca nie jest w stanie zlikwidować termiczna obróbka mięsa, bo bakterie te są odporne na wysokie temperatury. Gronkowce rozwijają się przede wszystkim w organizmach z niedostatkiem układu immunologicznego. Niekiedy sprzyja im reż pogoda, niedobory witamin i minerałów oraz zażywanie niektórych leków.
Gronkowiec skórny powoduje objawy na skórze oraz na wewnętrznych narządach organizmu. Ropnie docierają do skóry i tkanek miękkich. Poza tym pojawiają się obrzęki także w jamie ustnej i nosowej. Bardzo groźne są przede wszystkim gronkowce znajdujące się blisko twarzy i głowy. Mogą bowiem przedostać się też do mózgu, powodując ciężkie powikłania. Gronkowce często też tworzą większe skupiska, a pojedyncze ropnie mogą więc przekształcić się szybko w coś większego. Leczenie gronkowca bywa więc także bardzo trudne.