kids eating grape

Po co człowiekowi witaminy?

W organizmie ludzkim w każdej sekundzie zachodzą tysiące procesów, które są realizowane dzięki witaminom. To właśnie te składniki są niezbędne, aby człowiek mógł widzieć, a jego układ nerwowy, nawet obciążony nadmiernie stresem, mógł normalnie funkcjonować. Co prawda wraz z rozwojem wiedzy niektóre przekonania co do witamin musiały się zmienić, niemniej dietetycy podkreślają, że odpowiednia dieta jest w stanie zapewnić wystarczająco dużo składników mineralnych i witamin, aby organizm był zdrowy. Warto zatem się przyjrzeć wybranym witaminom, aby poznać ich możliwości (przeczytasz o tym także na stronie zadbajowatrobe.pl).

Witamina C nie tylko na szkorbut

Choć ze względu na rozpuszczalność witaminy C w wodzie trudno ją przedawkować, to jej niedobór jest dość dobrze znany. W wielu podręcznikach do dzisiaj podkreśla się, że marynarze, którzy przed wiekami wypływali na długie miesiące w morze, skazani byli na szkorbut. Choroba atakowała ich dziąsła i pojawiała się jako efekt diety ubogiej w świeże owoce i warzywa. I choć współcześnie ze szkorbutem nie mamy zbyt często do czynienia, to zbyt niski poziom tej witaminy przejawia się zwiększonym osłabieniem, podatnością na występowanie zasinień czy nawet trudno gojącymi się ranami.

Witamina C zapobiega procesom starzenia, także tym, jakie zachodzą w skórze, stąd rosnące zapotrzebowanie na kremy przeciwstarzeniowe, zawierające witaminę C. Witamina ta działa przeciwnowotworo oraz korzystnie wpływa na stan układu krążenia.

Witamina D ze słońca

haelthy dietitian foodW przeciwieństwie do witaminy C, witaminę D organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dzienna dawka, potrzebna do właściwego funkcjonowania organizmu, może być wyprodukowana po dwudziestominutowym spacerze w bardzo słoneczny dzień. Niestety w Polsce pacjenci cierpią na zbyt niski poziom witaminy D, ze względu na dość ograniczony dostęp do słońca. Dlatego ważnym elementem, pozwalającym na uzupełnienie poziomu witaminy D, staje się zbilansowana dieta.

Główne skutki niedoboru witaminy D wiążą się z układem kostnym – u dzieci przejawia się on krzywicą, u dorosłych – osteoporozą. Coraz częściej lekarze podkreślają, że niedobór witaminy D skutkuje otyłością oraz problemami z układem krążenia, w szczególności dotyczą one problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem. Natomiast przedawkowanie witaminy D, np. na skutek stosowania suplementów, prowadzi do odkładania wapnia wokół wybranych narządów, zwiększa również ryzyko zachorowania na kamicę nerkową i żółciową.

Witamina B12 – od krwi po stres

Witaminy z grupy B mają dość zbliżone działanie, jeśli chodzi o korzystny wpływ na układ nerwowy. Podobnie jest z witaminą B12, która koi nerwy, może również zwiększyć odporność na stres oraz wpływa na działanie układu krwionośnego (witamina odpowiada za proces tworzenia czerwonych krwinek). Witamina B12 zapobiega powstawaniu anemii, ma również korzystny wpływ na apetyt, który pobudza.

Ze względu na fakt, że witamina B12 bierze udział w syntezie serotoniny, jej niedobór może skutkować rozdrażnieniem i pogorszonym samopoczuciem. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę obserwuje się u osób z chorobami gastrycznymi, głównie jelitowymi. Tym, co witaminę B12 łączy z witaminą C, jest jej rozpuszczalność w wodzie, co w praktyce oznacza, że tej witaminy nie da się przedawkować. Przy zbyt wysokim poziomie witaminy B12 będzie ona wydalona z moczem i z potem.

Witaminy B6, B9 i B12 zapobiegają odkładaniu się homocysteiny – więcej o tych witaminach tutaj, która powstaje jako produkt uboczny w procesie trawienia białek. Sama homocysteina może sprzyjać odkładaniu blaszek miażdżycowych, co z kolei prowadzi do powstania miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *