Domowe sposoby na ból gardła

Pieczenie, chrypka, przenikliwy ból to bardzo nieprzyjemne doznania, które towarzyszą infekcjom takim, jak angina czy grypa.

Ból gardła jest powszechną dolegliwością – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Uporczywy ból gardła jest najintensywniej odczuwalny szczególnie wieczorem, kiedy błony śluzowe są wysuszone. Jeśli infekcji nie towarzyszą inne objawy, raczej nie udajemy się na zwolnienie lekarskie, tylko funkcjonujemy jak zazwyczaj. Jak leczyć ból gardła, aby czas choroby uczynić znośnym? Najlepiej zastosować domowe sposoby. Jest ich kilka, niektóre dość kontrowersyjne, choć skuteczne.

Domowe sposoby na ból gardła:

– lody

Jednym ze sposobów radzenia sobie z bólem gardła jest spożywanie lodów. Zimne substancje – nie tylko lody – chłodzą i zmniejszają obrzęk gardła, obkurczają naczynia krwionośne i działają jak zimny okład. W zimnym środowisku bakterie nie namnażają się tak szybko, przez co czas infekcji skraca się.

Mają znaczenie profilaktyczne, gdyż harują organizm i zwiększają jego odporność. Jak spożywać lody, aby nie zachorować, tylko przynieść ulgę bolącemu gardłu? Należy jeść lody powoli, delektować się ich smakiem i nie jeść ich w upale, na otwartym słońcu, gdyż nagłe ochłodzenie rozgrzanego gardła prowadzi do szoku termicznego – może dojść wówczas do uszkodzenia śluzówki gardła, a organizm będzie gorzej bronić się przed mikrobami;

– syrop z cebuli

Domowy sposób na ból gardła naszych babć.

Syrop sporządzamy następująco: do miseczki wkładamy pokrojoną w talarki cebulę i zasypujemy ją łyżką cukru. Dla lepszego smaku mieszankę można dodatkowo uzupełnić miodem. Pojemnik przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Cebula puści sok, który należy pić kilka razy dziennie po łyżeczce. Taki syrop to bomba witaminowa o podobnym działaniu do czosnku (właściwości dezynfekujące). Zawiera witaminy: C, A, B1, B2, PP, a także mikroelementy: cynk, fosfor, selen.

Syrop jest naprawdę smaczny, choć jego skład nie zachęca do degustacji;

– czosnek

Pomaga pozbyć się z organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów. Rozdrobniony wydziela enzym – allinazę – z którego powstają związki działające jak antybiotyk. Razem z mlekiem i miodem tworzą niezwykle skuteczne i smaczne trio;

– okłady z ziemniaków

Mało znany, ale godny wypróbowania sposób. Ziemniaki w koszulkach należy zgnieść, owinąć w gazę i przyłożyć do bolącego gardła. Kompres z ziemniaków trzymać dopóty warzywa nie wystygną;

– buraki

Zawierają barwniki betalainowe o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych oraz rzadko spotykane pierwiastki: rubid i cez.

Aby sporządzić leczniczą miksturę, należy wymieszać szklankę soku z buraków z łyżką octu winnego lub jabłkowego. Taką mieszanką należy płukać gardło 6-10 razy na dobę;

– rozgrzewający rosół

To nie mit ani żart. Choremu faktycznie warto serwować rosół. Rosół ma właściwości rozgrzewające, dostarcza sił witalnych i energii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *